Denne onsdagskvelden hadde vi besøk av Josh Stanley fra Lubanzi Wines, som presenterte både vinene, firmaet og deres sosiale prosjekter med pasjon.

Lubanzi Wines er en sør-afrikansk vinprodusent grunnlagt i 2016 av de amerikanske vennene Charlie Brain og Walker Brown. Historien begynte i 2014 da de som utvekslingsstudenter i Sør-Afrika la ut på en seks dager lang fottur langs den ville kysten. Underveis ble de fulgt av en omstreifende hund som lokalbefolkningen kalte "Lubanzi" – et zulu-ord som betyr "vidstrakt". Hunden holdt dem med selskap gjennom hele reisen, men forsvant plutselig den siste natten. Denne opplevelsen inspirerte dem til å navngi sitt fremtidige vinprosjekt etter hunden .

Lubanzi Wines er kjent for sitt sterke sosiale engasjement. Selskapet donerer 50 % av overskuddet til The Pebbles Project, en organisasjon som støtter utdanning og helse for barn og familier i vinproduserende områder. I tillegg er Lubanzi sertifisert som både B Corporation og Fair for Life Fair Trade, noe som understreker deres forpliktelse til bærekraft og rettferdig handel .

Vinene deres produseres med minimal intervensjon og uten tilsetningsstoffer, hovedsakelig fra druer dyrket i Swartland-regionen. De fleste vinmarkene dyrkes økologisk, men så langt er det kun Shiraz som har sertifisering. I fremtiden skal hele porteføljen til Lubanzi bli økologisk.

Golia Vinklubb takker importøren Veritable Nordic for stor støtte med dette arrangementet

Josh Stanley fra Lubanzi Wines var som snarest innom for å presentere et utvalg av deres viner.

Vinene vi smakte, vurdert av JT

Lubanzi Rose bubbles
Tørr, rød frukt, delikate bobler. Friskt anslag. Tørr vin, lett fylde, og relativt mye syre, floral, og ganske kompleks. med hint av melon og gjær samt jordaktige noter. Delikat rosé. Undertoner av tranebær, kirsebær tyggegummi og jordbæris, men også lette bittertoner som grapefrukt Friske, klare bobler. Medium lang ettersmak.
83 poeng

Lubanzi Raincoat
pet-nat gjær, typisk pet nat Umiddelbare assosiasjoner mot Kombucha. Den har god syre og balanse. Ikke helt min stil, men jeg likte den. Vinen har ikke de syrlige tonene man ofte finner i PetNat, men det er ingen tvil om at det er en pet nat. Den er lys og forfriskende med smaker av en blanding av jordbær, bringebær, rabarbra og grønt eple, med integrerte toner av gjær eller fermentering. En frisk vin, med relativt lang avslutning.
84 poeng

Lubanzi Chenin Blanc
En lys grønn/strågul er den første indikasjonen på at dette kommer til å bli både friskt og komplekst. Middels intensitet på nesen, men byr på et spennende utvalg av frukt. I munnen er den rund og fyldig, og presser frem modne sitrusfrukter som appelsin og nektarin og kanskje grønn melon. Hun som satt ved siden av meg mente pære, og jeg kan gå med på det, selv om jeg selv ville sagt grønt eple og hint av honning. En delikat lett vin, med god mineralitet, men litt for kort avslutning.
84 poeng


Lubanzi Sauvignon Blanc
En god terrassevin. Lys gul/grønn I fargen  Duft av dempet frukt, sitrus og solbærblad. Frisk og god vin som har mer enn nok frukt til å balansere syren. Smaksprofilen er nok nærmere New Zealand enn Frankrike eller California, men ikke så utpreget grapefrukt eller bittertoner som man finner i for eksempel Cloudy Bay som vi jo hadde besøk av for litt siden, og med bedre integrert syre. Litt fet og hint av hvit pepper og timian. God mineralitet og medium avslutning som etterlater en munnfull av gode smaker, En lettdrukket og ikke for komplisert vin. Frister til gjentagelse.
85 poeng

 
Lubanzi Cinsault
En lett rødvin både på smak og farge. Myke tanniner og balansert syre. Noen jordaktige toner. Røde frukter, mørkerød plomme og kirsebær, toner av pepper og sopp. Silkemyk munnfølelse med god mineralitet. For meg er det en bedre terrassevin enn en middagspartner, men ser for meg at den vil være en god match til fisk, dersom den serveres kald.
84 poeng


Lubanzi Shiraz organic
Mørk rød rubin. Fyldig, tørr, men ikke for tørr, balansert sødme. Duft av mørke bær, kirsebær, jordtoner og tobakk Syrlige kirsebær, bjørnebær, plomme og undertoner av lakris. Litt vanilje og noe røykpreg. Mye syre og mye tannin, full fylde og lang ettersmak. En balansert og god blend.
86 poeng

Onsdag 3.september 2025

Kule viner fra sør-afrikanske Lubanzi Wines

På Golia Vinmesse stilte et bredt utvalg av vinimportører som alle hadde med seg en rekke vareprøver. Publimum gikk fritt fra bord til bord, smakte på produktene og snakket med fagfolkene som betjente standene. I bakgården var det satt opp to store telt for både utstillere og publikum. Dessverre var ikke værtet helt på vår side, men både utatillere og publikum trosset den kjølige vinden.

18 utstillere er påmeldt, men desssverre var det noen som måtte melde avbud samme dag.
Uansett, disse var tilstede:

Bache-Gabrielsen Norge
BAP Import
Ewine
Ferment
Gaia Gruppen
Mono Kultivar - importør av kaldpresset extra virgin olivenolje fra Hellas
NorAs Vinimport
Record Vinimport
Regala
Sundqvist (Riedel glass)
T&T Wine
Treasury Wine Estates Norge
Veritable Nordic
Vin fra Sør
Vinhuset NoFra
Vino Casa Vital


Sundqvist stilte med Riedel glass som publikum benyttet. Mange var sultne og Fooditude, Golias egen catering-leverandør, serverte god mat til hyggelige priser.

Torsdag 22. mai 2025

Byens hyggeligste vinmesse, - på Golia selvfølgelig

Etter smakingen serverte Fooditude en deilig georgisk gryte

Siste onsdag før påske hadde vi besøk av Gvantsa Abuladze fra Baias Wine i Georgia. Baias Wine er en liten familiedrevet vingård i landsbyen Obcha, Vest-Georgia. Her har Baia Abuladze og hennes familie dyrket druer og produsert vin i mer enn tre generasjoner. For 10-12 år siden satset Baias sammen med søsknene Gvantsa og Giorgi på egen vinproduksjon.

Alle de tre søsknene er involvert i produksjonen. Denne kvelden skal vi treffe Gvantsa som er den mellomste i søskenflokken. Gvantsa begynte å lage økologiske viner allerede i 2015. I dag lager hun også røde viner basert på de lokale druesortene Otskhanusi Sapere og Aladasturi. Med seg hadde hun med seg fem av familiegårdens viner.

Vi fiokk også en ytterst sjarmerende presentasjon av hvordan firmaet har utviklet seg, fra å måtte bruke ryggsekk og offentlig transport for distribusjon av varene til i dag, hvor de nå er å finne på det internasjonale markedet.

Etter smakingen serverte Godlias egen cateringleverandør, Fooditude, en deilig georgisk gryte, sammen med et glass av kveldens siste vin.

Gvantsa i fri utfoldelse.

Vinene vi smakte, vurdert av JT.

Gvantsas Aladasturi 2022
Lys rød, mykt anslag, men forholdsvis tørr. Syrlig smak av bringebær, kirsebær og plommestein. Hint av pepper og kanel. Mineralsk og svakt salt. Lett gjær. Antydning av rips Lett perlende. Kanskje litt cideraktig. Lett søt på tungen, og lett bitter ettersmak. 
86 poeng

Baias Tsitska Tsolikouri
Gyllengul. Duft av eple, pære, stikkelsbær og grønne blader. Tørr, men ganske fyldig anslag. Balansert syre og fruktighet. Tydelig sitrusfrukt av bitter kvalitet. type grapefrukt. Honning, lett mineralsk og lett krydret.
En balansert og god vin, uten å være kjedelig.
87 poeng

Baias Tsitska Tsolikouri, Krakhuna
Lys gul. Krydret og floral duft. Lett tørt anslag, med balansert syre og sødme. Aprikos, pære og modne epler, og også noter av honning. Til tross for mange sødmefylte smaker, framstår vinen som ganske tørr. Tropiske undertoner som lime og grapefrukt .
Lett krydret med hint av anis og kalk.
En vin som frister til gjentagelse
88 poeng

Gvantsas Aladasturi Rosé Qvervi 2021
Lys rosa lett oransje. Anslag av jordbær og nektarin, men også toner av bringebær og vannmelon. Lett sherrypreg gjør denne vinen til en vin utenfor allfarvei. Florale noter, kanskje roseblader, men også en anelse anis. Ganske fruktig med balansert syre. Medium lang ettersmak.
En god, men litt spesiell vin.
86 poeng

Gvantsas Otskhanuri Sapere Avervi 2021
Mørk rød. Markant duft av mørke bær og frukt. Tørr. Skarp fruktig og delikat anslag. Kirsebær, mørke plommer og granateple er dominerende, men litt lenger bak finner en bitterhet fra steinfrukt og åpenbar mineralitet. Tanninrik, med fyldig syre som balanserer. Kan minne om Pinot Noir, med hint av pepper, rips, lakris og sjokolade. Ganske lang ettersmak.
En delikat og god vin.
89 poeng


En ganske annerledes vinsmaking, med ukjente druer og smaksbilder. Kanskje en av de mest sjarmerende vinpresentasjoner med vinmaker som jeg har opplevd. Mitt inntrykk er at de forholdsvis stive prisene gjør at de vanskelig kan bli store i markedet, men jeg håper jeg tar feil.

Onsdag 9. april 2025

Spennende viner fra unge og entusiastiske vinmakere i Georgia

Etter smakingen serverte Fooditude en deilig georgisk gryte

José B. Jiménez-Landi og Rodrigo Belda stod
for presentasjonen av vinene.

Årets første møte ble holdt onsdag 5. februar. Et i utgangspunktet fulltegnet og overbooket kveld ble pga sykdom og annet forfall redusert til noen og 70 deltakere.

Kveldens tema var «Mørke og elegante viner fra Ribera del Duoro og Mentrida». Til å presentere vinene hadde vi José B. Jiménez-Landi, eier og vinmaker på Bodegas Jiménez-Landi, samt vinmaker og partner på Dominio de Adrada. Sistnevnte vingård har norske interesser på eiersiden, hvorav Godlia-beboer Rodrigo Belda (Delicatessen, Villa Paradiso og Hummus & Wine) er involvert.
 
Både José og Rodrigo var tilstede og sammen presenterte de seks deilige viner, se omtale av disse nedenfor. Rodrigo serverte også en deilig Cocido Madrileño, en gryterett med historiske aner langt tilbake i tid, og geografisk forankret i Madrid-området.

Vinene vi smakte, vurdert av JT.

Dominio de Adrada El Sueno
Dyp rød i farge. Duft av modne blå plommer, lette kryddertoner. Typisk tempranillo. Ung vin, men god fylde. Saftig og aromatisk. Røde frukter, bær og lær. Moreller og mineralitet. Ikke antydning til eik. Alkoholstyrke gjør at den blir bedre etter litt luft. Middels lang ettersmak. En god vin, som ikke krangler med noen
86 poeng

Jimenez Landi Corraleon
Distinkt rød farge. Duft av mørke bær og noe blomst. En anelse krydder og litt røyktoner. Åpenbare tanniner. Denne biter godt. Syrlig anslag, dyp men saftig. Toner av tobakk, skogbunn, kirsebær, mørke bær og timian blir mer åpenbare etter mye luft i glasset. Vinen blir rett og slett mye snillere og medgjørlig etter at den får luftet seg. Middels til lang ettersmak.
86 poeng

Jimenez Landi Sororrondero
Middels til dyp rød farge. Dufter mørke bær, røyk og mørk te. Et behagelig anslag av mørke frukter. Lett krydret. Middels fylde og balansert syre med avslepne tanniner gjør dette til en god vin som ikke krever matfølge. Middels til lang ettersmak.  
86 poeng

Dominio de Adrada Dominio de Adrada
Dyp rød med lilla kant. Duft av plomme, mørke bær og kryddertoner. Behagelig anslag preget av kirsebær, moden plomme, anis og lær. Undertoner av mørk sjokolade, urter og krydder. En tørr vin, med myke tanniner. Lang og behagelig ettersmak
88 poeng

Jimenez Landi Pielago
Dyp rød farge. Dufter kirsebær mørke bær, røyk og mørk te. Florale undertoner. Distinkt men behagelig anslag av mørke bær og modne frukter. Lette middelhavs krydder. God fylde og balansert syre med avdempede tanniner gjør dette til en anvendelig og god vin. Middels til lang ettersmak.
87 poeng

Dominio de Adrada Valdelara
Dyp rød, nesten lilla farge. Floral duft, kirsebær og lette krydderdufter. Friskt og mykt anslag. Munnen fylles av ulike aromaer. Mørke bær og kirsebær. Sjokolade, timian og hvit pepper. Lett skogsbunn og sommerblomster. Lett antydning av eik, men overhodet ikke sjenerende. Lang ettersmak. Lette tanniner som gjør at vinen oppleves fyldig og bløt. Mineraliteten i vinen avslører kalkholdig jordsmonn. Gamle vinstokker i over 900 meters høyde er nok også utslagsgivende på vinens komplekse karakter. Mye alkohol, gjør at vinen har godt av luft.
90 poeng.

Onsdag 5. februar 2025

Mørke og elegante viner fra Ribeira del Duoro og Mentrida

Etter smakingen serverte Rodrigo Cocido Madrileño